Kako prevazići strah od polaganja vožnje?: 23 saveta za polaganje vožnje

Kako prevazići strah od polaganja vožnje?: 23 saveta za polaganje vožnje

Tačno je da prilikom odabira auto škole i pohađanja obuke, kandidati se fokusiraju na to kako što pre da dođu do željene vozačke dozvole i krenu da voze. 

Međutim, mnogima je problem ne samo što imaju strah od vožnje, već i da polože praktični ispit iz vožnje zbog više faktora.

Auto škole niču kao pečurke posle kiše, u Beogradu i Novom Sadu ih ima na svakom ćošku. Pitanje je da li su sve one zainteresovane da ti pomognu da budeš siguran / sugurna u sebe kada voziš i da te nauče kako da se nosiš sa stresom tokom vožnje ili si za njih samo još jedan kandidat da im obezbediš prihod.

Prethodna negativna iskustva sa vožnjom se mogu pogoršati traumama prilikom praktične obuke zbog neprofesionalnih instruktora. Sve to direktno utiče na tvoje samopouzdanje prilikom polaganja vozačkog ispita. Negativno direktno i indirektno iskustvo iz vožnje od ranije i obuke iz vožnje u auto školi može dovesti do nesigurnosti u različitim situacijama prilikom polaganja vožnje. Dešava se da zbog toga što se kandidat oseća nesposobnim, na kraju odustane od polaganja ispita. 

Ako osećaš da ne možeš da napraviš dobru komunikaciju sa tvojim instruktorom, traži zamenu instruktora bez razmišljanja. Ponekad je potrebno i da promeniš auto školu, ako si bio / bila psihički zlostavljen / a. Tek kada imaš stručnog instruktora, možeš da se usredsrediš na sebe i da pokušaš da pronađeš ono što ti smeta u samom / samoj sebi da položiš vožnju i da koristiš savete koje smo spremili za tebe zajedno sa diplomiranim psihologom Sanjom Dabović Perašević, licenciranim instruktorom iz vožnje Jelenom i licenciranim ispitivačem, predavačem i instruktorom Đorđe.

23 saveta koje će da ti pomognu da se pripremiš za polaganje vožnje

saveti strah od vozackog ispita

1. Radi vežbe da smanjiš stres pred polaganje vožnje

Savet psihologa: Radi nešto što te opušta.

Ukoliko te opušta fizička aktivnost, slušanje muzike, molitva, to će ti pomoći da smanjiš stres i tremu koja se javlja zbog polaganja.

2. Probaj antistres igračke da smanjiš tremu pred vozački ispit

Savet psihologa: Možeš da upotrebiš antistres igračke umesto grickanja noktiju, uvrtanja kose ili nekog drugog ponašanja koje ti deluje umirujuće, a nije funkcionalno. Antistres igračke upravo i služe tome.

3. Pre polaganja praktičnog ispita temeljno razmisli koji je redosled postupaka

Savet instruktora: Sedneš u auto, podešavaš retrovizore, sedište, vežeš pojas, itd. Možeš sve to da nacrtaš na papiru, biće ti lakše da zapamtiš. Takođe probaj da opišeš polaganje na papiru. 

Savet psihologa:  Zamisli svoje rute za vožnju i ceo postupak. Probaj da se setiš svog časa vožnje kada te je instruktor pohvalio i seti se ili opiši kako su tekle radnje i na šta ste bili najviše ponosni.

4. Pre nego što sedneš u auto seti se trenutka u svom životu kada si bio/la potpuno siguran/na u sebe.

Savet psihologa:  Taj osećaj treba da zadržite što duže, najbolje tokom celog ispita. 

Pre odlaska na polaganje probaj Supermen pozu, ispravi se, izbaci grudi, uvuci stomak, probaj da dišeš i seti se situacija u kojima si bio/la ponosan/na na sebe.

5. Zamisli proces ispita iz vožnje na sledeći način:

Savet psihologa:  Opušteno i sa radošću sediš za volanom, izuzetno dobro odrađuješ sve vežbe, ispitivači su zadovljni i kažu ti da možeš u toku jedne nedelje da dobiješ vozačku i da upravljaš sopstvenim vozilom. Jako si srećan/na. Oseti radost zbog polaganja, proživi tu situaciju.

6. Nemoj previše ozbiljno da se ponašaš prema vozačkom ispitu. 

Savet psihologa:  Pristupi ispitu ozbiljno, ali se seti da od toga ne zavisi život nikome i da uvek postoji drugi put da popraviš svoje greške.

7. Nikako nemoj da slušaš tuđa iskustva i savete u vezi polaganja vožnje

Savet psihologa: Polaganje vožnje je individualno iskustvo i svako ga drugačije doživljava. Svako prenosi svoje lično iskustvo koje možda na tebe nije primenjivo iako je ista ispitna komisija. Postoji puno faktora koji utiču na naš doživljaj polaganja ispita.

Pričaće ti kako su ih ispitivači oborili na ispitu, itd što nikako ne pomaže, već povećava stres.

8. Upoznaj svoj auto tokom praktične obuke

Savet instruktora: Čak i najiskusniji vozač mora da se navikne na svoj auto, šta onda reći za one koji su tek nekoliko nedelja za volanom.

Najbolje je, ako možeš da otprilike obiđeš pešice ili kolima sa nekim ispitne rute koje si vežbao/la tokom obuke. 

9. Budi pozitivan i veruj u sebe – Možeš da položiš!

Savet psihologa:  Bitno je da imaš balans među stresa i uzbuđenja pre ispita. Malo uzbuđenja koje obezbeđuje organizmu adrenalinom će da ti pomogne da budeš pobednik u bilo kojoj situaciji. Suprotno od toga, stres i panika sve kvare. Kako biste smanjili stres, obratite pažnju na ishranu i san. 

Nemoj pred ispit da pokušavaš da naučiš sve što si prolazio/la u toku obuke. Probaj da se opustiš uz lepu muziku i lepo se naspavaj. 

10. Vežbe za disanje pred polaganje vožnje

Savet psihologa: Smiruju nervni sistem i pomažu da ovladate sobom.

Lepo se namesti u sofi i duboko udahni punim plućima kroz nos i polako izdahni kroz usta, zatim zadrži disanje na 5 sekundi. Ponovi onoliko puta koliko ti prija, ukoliko ti ne prija, nabroj sve predmete koje vidiš oko sebe dok dišeš.

11. Nemoj da se predaješ nakon greške na vozačkom ispitu

Savet ispitivača: Često budući vozači nakon pogrešno odrađenog manevrisanja nerviraju se i gube želju da nastave sa ispitom. 

Moguće da ispitivači nisu ni primetili grešku, ako ti nisu rekli ili su skinuli samo par bodova zbog tvoje “ogromne” greške.

12. Brineš se da ćeš da padneš na ispitu vožnje? 

Savet psihologa: Pitaj sebe šta će da se desi, ako padneš na ispitu. Zamisli da si pao / pala ispit.

Pa šta, imaćeš još jedna pokušaj! Nije smak sveta! Dozvoli sebi da padneš ovaj put i na taj način ćeš da skineš sa sebe psihološki teret i razočaranje u slučaju greške neće biti toliko veliko.

Savet ispitivača:  To ne znači da ne treba da se trudiš i sa maksimalnom koncentracijom da daš sve od sebe. Neuspeh ne mora da te plaši, to je samo još jedan deo tvog života koji treba da proživiš, ako ima potrebe. Dođi, pokaži šta si sve naučio/la, samo će to da posmatraju još 2 osobe.

13. Ispitivač je isto čovek

Savet psihologa: Nemoj da se plašiš ispitivača, on je isto čovek, isto jede, pije, samo što ima takav posao, ali ne predstavlja za tebe nikakvu pretnju. 

Savet ispitivača: Njegov / njen cilj je da posmatra kako obavljaš radnje, da li poštuješ pravila i da li se osećaš komforno za volanom.

14. Trema je normalna i poželjna – stalo ti je

Savet psihologa: Nervoza je reakcija organizma na opasnost. Nervoza menja biološki balans.

Trema u organizmu izaziva kratkotrajno uzdizanje fizičkih i umnih sposobnosti kako bi čovek mogao da pobegne od opasnosti ili da se bori sa njom. Nervoza će da ti pomogne samo u onom slučaju, ako je držiš pod kontrolom i koristiš je.

15. Budi racionalan / racionalna

Zajednički savet psihologa i ispitivača: Ipak ne polažeš za pilota spejs šatla. Milioni ljudi su već uspešno položili vožnju. Svima im je bilo bitno da polože kao i tebi, ali su svi na kraju položili. 

16. Nikako nemoj da koristiš tablete / alkohol za smirivanje 

Savet psihologa:  Tablete smanjuju koncentraciju, otežavaju sve misaone procese i mogu da uspore reflekse.

17. Skoncentriši se na proces, a ne na okolinu.

Zajednički savet psihologa i instruktora: Probaj da ovo vežbaš već u toku obuke.

18. Slušaj motor

Savet instruktora: Nauči da zadržavaš pažnju na tom zvuku tokom svih vežbi. 

19. Nemoj da pričaš o strahu sa drugim kandidatima dok čekaš na polaganje vožnje

Savet instruktora: Vrlo često se kandidati okupe kod poligona dok čekaju svoj red i pričaj o ispitu što samo povećava tremu. 

Savet psihologa: Najbolje je da pričate o nekim nevezanim temama. Nemoj da pričaš ni sa kim od poznanika, roditelja o ispitu kako ne bi imao/la pritisak sa strane, jer će svi očekivati samo dobre vesti od tebe.

20. Izbegavaj stres pred polaganje vozačkog ispita

Savet psihologa: Nemoj da ignorišeš brigu u vezi sa ispitom. Veliki broj činjenica može dovesti do stresa i onda nećeš moći da se boriš sa viškom uzbuđenja. Trudi se da rešavaš probleme postepeno, jedan po jedan problem, onda neće biti stresa ili ćeš moći lako da njim upravljaš. Sve bridge vezane za ispit se preklapaju sa stresom iz svakodnevnice – drži ih pod kontrolom i videćeš da ćeš moći da savladaš i ispit iz vožnje.

21. Orgainzuj se za dan kada polažeš vožnju

Savet psihologa: Trudi se da na dan ispita nemaš druge ozbiljnije obaveze.

22. Nemoj da ubrzavaš stvari

Savet instruktora: Prodiskutuj sa instruktorom o svom nivou spremnosti za ispit. Ako žuriš da položiš, imaćeš dodatan stres, ako si svestan/na da nisi spreman/na za ispit. 

23. O čemu tačno brineš?

Brineš se kako će da ti prolazi praktični ispit iz vožnje?

Savet instruktora: Ako se osećaš nesigurno u vezi sa onim kako će da prođe ispit, nemoj da se stidiš i pitaj instruktora ponovo da ti razjasni sve momente koji te muče. Kada ti sve bude bilo jasno, bićeš spremniji/ja i mirniji/ja. 

Nadam se da ti su ti od koristi naši saveti!

Potrebna ti je pomoć stručnih lica kako bi mogao / mogla da prebrodiš strah pred ispit iz vožnje ?

Slobodno nam se javi na online četu, ako osećaš da ti je potrebna podrška i pomoć za polaganje ispita iz vožnje! Preko nas dobijaš i povoljnije uslove za konsultacije kod diplomiranog psihologa Sanje Dabović Perašević i za radionice kod našeg partnera, licenciranog ispitivača Đorđe iz Saobraćajnog obrazovanja koje će ti garantovano pomoći da se oslobodiš straha od vožnje i od polaganja vozačkog ispita!

Koautori:

Dipl. psiholog Sanja Dabović Perašević

Dipl. psiholog Sanja Dabović Perašević

Licencirani instruktor vožnje Jelena

Licencirani instruktor vožnje Jelena

Licencirani ispitivač, predavač i instruktor Đorđe

Licencirani ispitivač vožnje Đorđe

Ostavi svoj komentar