Auto Škole Beograd i Novi Sad | Auto Škole u Beogradu i Novom Sadu

SAVETI ZA NOĆNU VOŽNJU

Noćnja vožnja auto škola Stop Line

Brojni su razlozi da se startuje motor automobila noću, bilo da ste rešili da izađete sa prijateljima, da ponudite prevoz ili ste jednostavno rešili da sutrašnji dan provedete na nekom drugom mestu od vašeg trenutnog, savet je pre svega da budete oprezni jer ukoliko se ne pridržavate određenih saveta vožnja u noćnim uslovima može biti pravi košmar kako za vas, vaše saputnike, tako i druge učesnike u saobraćaju.

Novopečenim vozačima koji su tek izašli iz auto škole, noćna vožnja može biti izvor stresa, nervoze pa i realnih opasnosti, dok će u pojeidnim slučajevima iskusnijim vozačima biti rasterećujuća od dnevne vožnje.

Ukoliko nemate probleme sa vidom ili volite da funkcionišete noću, odnosno ostajete budni do ranih jutarnjih časova noćna vožnja za vas neće predstavljati problem.

POSTOJE STRIKTNA PRAVILA KAO I SAVETI KOJI SU BITNI ZA NOĆNU VOŽNJU

  1. Uključite duga svetla jer je u ovom delu dana smanjena vidljivost, te neosvetljen put može predstavljati veliki rizik. Naravno duga svetla se ne preporučuju u situaciji ako vam u susret idu druga vozila.
  2. Tokom vožnje duga svetla se zamenjuju kratkim, izuzev u slučaju preticanja kako ne biste vozača automobila koji pretičete zaslepili svetlom u retrovizoru.
  3. Statistika je pokazala i da mnogi vozači (pa čak i iskusni) imaju problem da održe rastojanje između vozila u noćnim uslovima, jer osvetljenje koja daju duga i kratka svetla je itekako slabije od onog koje je po danu, te se vozačima smanjuje vidno polje. Vidljivost je u noćnim uslovima ograničenja i ona iznosi 100 metara, a ukoliko je put mokar upravljanje automobilom se dodatno otežava.
  1. Posebnu opasnost tokom noćne vožnje predstavljaju životinje, pešaci na putu, neosvetljeni objekti, životinje, granje… Međutim, ukoliko vas je tokom vožnje uhvatila i magla, pratite obavezno desnu liniju uz ivicu puta koja je od velike važnosti u ovakvoj situaciji.
  2. Odmorni svakako putujte ukoliko unapred planirate put koji zahteva i noćnu vožnju, jer možete dobro funkcionisati isključivo ako ste dobro naspavani i odmorni. Prema statistici, upravo je umor jedan od glavnim uzročnika saobraćjnih nezgoda, s obzirom na to da je pažnja vozačima u tim situacijama svedena na minimum. Zlatno pravilo u ovakvoj situaciji kada umor prevlada jeste da volan predate nekom od saputnike koji su odmorniji i spremni da nastave put.

Kako biste bili spremni za put i noćnu vožnju, potrebno je da pripremite svoj automobil, te obavezno proverite ispravnost i čistoću zadnjih i prednjih svetala pre samog puta.

Odvojite vremena da izvršite provere kako biste bili sigurni u ispravnost vašeg automobila.

Proverite tehničku ispravnost svog vozila ako je potrebno i kod ovlašćenog servisera, jer u noćnim uslovima vrlo je verovatno da nećete moći sami otkriti problem ili kvar.

Odmor je svakako najbitniji, ali ukoliko smatrate tokom voženje da vam je potrebno „makar i pola sata“ da se osvežite prilikom samog zastavljanja obavezno ostavite upaljena kratka svetla ili sva četiri.

Izbegavajte korišćenje mobilnog telefona, cigareta ili bilo kojih drugih aktivnosti koje mogu da vas ometaju, a tokom noćne vožnje naš savet za vas je da pravite češće pauze za odmor.

Nemojte odlagati odmor, čim osetite umor ili posanost napravite pauzu, ali i dobro isplanirajte pauze pre samog put.

Proverite na kojim deonicama su stajališta, ugostiteljski objekti, pumpe, pa čak i moteli / hoteli kako biste bili sigurni u svoju i bezbednost svojih saputnika.

Obavezno u samom automobilu imajte dovoljno tečnosti vode, a ukoliko vam pomaže kofein ili „nešto slatko“ ne zaboravite i na sve ono što vam može obezbediti dobru koncentraciju.

PRAKTIČNI SAVETI ZA NOĆNU VOŽNJU

Što se tiče praktičnih saveta u samm automobilu oni glase:

Pored noćne vožnje veoma zahtevna i teška je vožnja po magli, informišite se pre nego što krenete na put.

Za kraj, ne zaboravite, ukoliko u bilo kom trenutku osetite umor ili pospanost, zauzstavite se.

Izaberite prikladno mesto i odmorite, uostalom i preporuka je da pravite pauze na svaka dva sata vožnje.

Exit mobile version