Auto Škole Beograd i Novi Sad | Auto Škole u Beogradu i Novom Sadu

Zakon o vezivanju pojasa na zadnjem sedištu – Auto škola Pravo

Auto škola Pravo – Zakon o vezivanju pojasa na zadnjem sedištu

Žašto je bitno poštovati zakon o vezanju pojasa na zadnjem sedištu?

Uvođenje zakona o vezivnju pojasa na zadnjem sedištu stupio je na snagu 2005 godine. Tada je bila propisana kazna za ne vezivanje pojasa na zadnjem sedištu 5000din, međutim 2018. godine doneta je oduka o promeni visine kazne na 10000 dinara.

Prilikom polaganja praktičnog dela vozačkog ispita, ukoliko ne vežete pojas pre nego što upaite vozilo smatrajte da se pali, jer saobrćajni policajac koji sedi kao član komisije to sigurno neće tolerisati, već će smatrati kao veliki prekršaj.

  Žašto je bitno poštovati zakon o vezanju pojasa na zadnjem sedištu?

Praksa pokazuje da prilikom direktnog sudara čovek koji nije vezan na zadnjem sedištu od saline udara, inercijom poleće napred i može da usmrti osobu na prednjem sedištu iako je ona vezana. Zato se ove osobe koje ne vezuju pojas na zadnjem sedištu zovu potencijalne ubice sa zadnjeg sedišta.

Pogrešno vezan pojas je jedina gora stvar od ne vezivanja pojasa.

Korišćenje štipaljka, vezivanje pojasa ispod pazuha, stavljanje pojasa iza leđa I još mnogo drugih situacija nepravilno vezanog pojasa može samo da Vam ugrozi život.

Postavlja se pitanje da li vozač dobija negativne poene za ne vezivanje pojasa na zadnjem sedištu?

Da vozač dobija negativne poene za putnika koji nije vezan. Posebno će biti sankcionisan ako dete nije vezano. Dete mora sedeti u sedištu za bebe ili decu ukoliko nemaju visinu za sigurnosni pojas.

Exit mobile version